231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

FDC2008

29. – 31.8 2008

Vieraina: Donald Grant (Skotlanti),  Stephen Langley (UK) ja Jouni Ihalainen.

Tapahtuman päävieraana, Donald Grant:

Donald Grant on diabolon täysiverinen ammattilainen. Hän aloitti esiintyjäuransa 17-vuotiaana Glasgown kansainvälisletä katuesitys festivaaleilta vuonna 1989. Grant on mm. tehnyt uskomattomat 900 varieteesitystä jo pelkästään Pom, Duck and Circumstance illallisspektaakkelissa Saksassa! Lukuisten muiden varietee esitysten lisäksi Grant on esiintynyt mm. Cirque du Soleilissa, Circus Montissa Sveitsissä sekä ollut useiden sirkusalan tapahtumien gaalaesityksissä.

Kun Donald Grant ei ole esiintymässä hän osallistuu usein jongleerausfestivaaleille joissa hän usein toimii opettajana sekä esiintyjänä. Festivaali opetuksien lisäksi hän on toiminut opettajana seuraavissa paikoissa Circus Space (UK), Ecole Nationale de Cirque (Montreal), Circomedia (UK), Codarts School (NL), Theatre Cirqule (CH), Jonglier Katakomben (D), Belfast Community  Circus sekä Turun ammattikorkeakoulussa sirkusalan opiskelijoille.  Lisätietoa Donald Grantista voitte lukea sivulta: http://www.donaldgrantdiabolo.com/

Toisena vieraana, Stephen “LaNgErZ” Langley:

Vuonna 2008 käytiin kiivaitakin keskusteluja siitä, että onko Diabolotemppuja mahdollista tehdä sillä nopeudella millä LaNgErZ videoissa tekee. Useimmat päätyivät siihen että kyseiset videot olivat nopeutettuja. Kaikkien yllätykseksi kyseisen miehen vauhti on todellisuudessa vieläkin nopeampaa. Kyseisen videon voit käydä katsomassa osoitteesta: http://juggling.tv/608

Stephen Langley on Brightonista (UK) kotoisin oleva -86 syntyinen diabolo- sekä jojopelaaja. Langley työskentelee Euroopan suurimmassa jongleerausvälinekaupassa Oddballssissa sekä myy skeittaustarvikkeita. Langleystä on tullut yksi suurimpia Suomen ystäviä. Mikäli Oddballsilla olisi kauppa Suomessa hän tulisi tänne jo pelkästään Saarioisten roiskeläppien perässä. Langleystä onkin vuosien varrella tullut yksi FDC:n tapahtumien vakiokävijöistä.

Vieras Ranskasta – Jouni Ihalainen

Jouni Ihalainen

Aloitin Diaboloilun vuoden 2000 syksyllä, Lahden taiteiden yön jälkeen kun Marko Akkasen kanssa olimme nähneet Kontion Aaron esiintyvän kadulla. Marko joka asiaan (kuten muutenkin elämään) enemmän perehtyneenä jotenkin sai houkuteltua meidät ostamaan samankaltaiset hyrrät. Välineet kun sitten vihdoin tuli postista vietimmekin Markon kanssa useita kylmiä iltoja Ahtialan kentillä boloja heitellen. Seuraavana kesänä päästiinkin sitten paremmin asiaan, kun tututstuimme Sami Sillanpäähän ja Aaro Kontioon paremmin. Näin yhteiset treenipäivät Karirannassa alkoivat.

2002 hain omatoimisesti Koulutuskeskus Salpauksen Sirkuslinjalle, jossa vietin kolmisen vuotta en niinkään diaboloillen vaan myos muihin sirkuslajeihin tutustuen. Kolme vuotta myöhemmin valmistuin sirkusalan perustutkinto kädessä kadulle ja tällöin elämän suunta oli vielä aika auki. Seuraava vuosi menikin keikkaillessa erinäisissä tapahtumissa ja juhlissa. Samalla tutustuin myös nukketeatterityöhön yhden esitys kauden ajan. 2006 hain viimeisenä yrityksenä Ranskaan Academie fratelliniin, joka on Chalons en champangen lisäksi toinen Ranskassa oleva korkeakoulututkintoon tähtäävä sirkusalan koulu. Kaikkien yllätykseksi minut valittiin kouluun lajina jongleeraus ja diabolo. Opiskelin pääsääntöisesti diaboloa / jongleerausta  muun muassa Trashin ja Tr’espassin, Antoni Klemmin ja Denis Paumierin seurassa.

Jouni Ihalainen - Black Pearl

Opiskelujen aikana minuun juurtui vahvasti tunne siitä, että diabolo itsessään on kuolettava (n tylsä) laji. Temppujen vaikeudella ei ole väliä, koska katsoja ei niitä ymmärrä. Kaiken lisäksi artistit ovat suurimmaksi osaksi ujoja, ja eivä uskalla katsoa kuin lattiaa. Hyvä jos lavalta jaksavat pois kävellä. Päätökseni oli siis juosta pakoon tuota kuolettavaa iskua ja tutustutin itseni sanaan liike (kuten tanssi) ja siinä tapahtuviin “jongleeraus ja diabolo kuvioihin”. Treenit kuluivat siihen, että juoksin diabolo narulla tai vertikaalissa salia ympari ja katselin seiniä. Tuo harjoitus toi todennäköisesti muutaman diabolothon voitonkin. Tulin myös vahvasti siihen tulokseen ettei diabolojonglöörin katselun kohteena kuulunut olla itse hyrrä, vaan eturivin kuvan kaunis tyttö, jolle voi vaisusti flirttailla kesken esityksen… (kirjoittajan huomio; ja niita tyttöja harvemmin kiinnosti tuo nälkäpalkalla lavaa edestakas ravaava diaboloisti).

Valmistuttuani tein päätöksen jäädä Ranskaan, koska työtarjoukset olivat täällä ja näytti siltä, että seuraava vuosi menisi junassa matkustellen sinne sun tänne. Koulusta lähdettyäni tein numeron “Black Pearl”, joka kiersi ranskan lisaksi niin Italiassa, Japanissa ja Reunion saarella. Samalla numerolla osallistuin myos 30eme festival mondial du cirque de demain festivaaleille Pariisissa. 2009 aloitin esityksen teon Cirque baroquen ja 12 muun artistin kanssa. Kyseessä oli esitys, jossa ei niinkään ollut diabolonumeroa vaan fyysista teatteria tanssia sekä “sirkusta”. 2010 lopulla vaihdoin ryhmää theatre NoNo:on, jossa toimin jälleen diabolo artistina.

FDC 2008:ssa tapahtunutta:

Kolmatta FDC-tapahtumaa varten Eräjärvelle pystytettiin Sirkusteltta, jossa järjestettiin niin temppujamit kuin ‘in hope of no regression’-ilta sekä Diabolo! -gaalashow. Tapahtuman päävieraiksi oli kutsuttu Diabolojongleerauksen elävä legenda Donald Grant. Legendan lisäksi paikalle kutsuttiin myös Stephen ‘Langerz’ Langley, jonka diabolojongleerauksen nopeutta moni epäili vain videoilla olevaksi editointikikaksi. Todellisuudessa Stephen Langley oli vielä nopeampi ja hän esitteli liikemateriaalia mikä oli kaikille vielä täysin vierasta. Langley toi diabolojongleeraukseen sitä mitä kaikki olivat kaivanneet.

Tapahtuman kolmas kutsuvieras oli suomalainen, nykyisin ranskassa asuva diabolojonglööri Jouni Ihalainen. FDC-tapahtuman aikana Jouni dominoi diabolothon kilpailuja mennen tullen. Jos ensimmäinen vuosi FDC historiassa meni pelkällä innolla ja toinen vähän väkisin yrittämisellä niin nyt kaikki alkoi loksahtaa paikalleen. Liikemateriaalin jakamisesta ja puhumisesta oli syntynyt kulttuuri.

Kävijöiden kommentteja:

‘Big, big thanks to Samuli, Laura and Marko for organising the whole thing (and for inviting me)! A top little festival and one that everyone from diabolo.ca should try and put in their diaries for next year.’ -Donald Grant, Diabolo.ca

‘Olikos ketään FDC:ssä (Finnish Diabolo Convention)? Oli melkoista settiä kyllä.’ -Jyrppa, www.peliplaneetta.org/keskustelut

Kuvia vuodelta 2008:


Videoita vuodelta 2008:

This post is also available in: englanti